De voordelen en valkuilen van prefab badkamers

Prefab badkamers winnen terrein in de bouwsector. Het wordt gezien als een onmisbare methode om projecten sneller tot een goed einde te brengen. 

Werken met prefab badkamers kan een daverend succes zijn met enorme winsten in doorlooptijd. Daarentegen kan het ook uitlopen op een deceptie. Het selecteren van de juiste leverancier is daarom essentieel. 

In dit artikel nemen we je mee in de voordelen en valkuilen van prefab badkamers. 

Inhoudsopgave

1. De voordelen van prefab badkamers
2. De valkuilen van prefab badkamers
3. Een advies voor first time users 

1. De voordelen van prefab badkamers

De algemene voordelen 

Badkamers die in de fabriek zijn gebouwd, bieden minder gebreken. Het bouwen in de fabriek geeft de producent van de prefab badkamers ook de mogelijkheid om esthetische en functionele innovaties te testen en te implementeren om de kwaliteit van de badkamerunits te verbeteren. Het gebruik van prefab badkamerunits verlaagt de bouwkosten door de bouwtijd te verkorten en de kwaliteit te verbeteren.

Bij traditioneel bouwen moet er een groot aantal handelingen worden georganiseerd om de uiteindelijke badkamer te realiseren. Dit vereist een hoge mate van toezicht en management ter plaatse om de juiste volgorde en kwaliteit van het werk van loodgieters, elektriciens, tegelzetters, vloerleggers, kitters, decorateurs, timmerlieden en andere specialisten te garanderen.

Kant- en klare badkamers maken een einde aan de meeste van deze problemen. Hoewel de directe kosten niet altijd minder zijn dan die van traditioneel gebouwde badkamers, resulteert het ook in besparingen op afval en een verbeterde kwaliteit. Belangrijker nog, een kortere bouwtijd betekent eerdere inkomstenstromen uit het opgeleverde project.

Slimmer inkopen 

Met een focus op een veelvoud aan dezelfde badkamers, d.w.z. hotels, studentenhuisvesting, seniorenwoningen of meergezinswoningen, heeft de inkoper van de prefab badkamers de mogelijkheid om onderdelen in bulk aan te kopen. Dit is vooral waardevol voor terugkerende opdrachtgevers die de details van hun badkamer slechts één keer willen doornemen. Hierdoor worden tijd, kosten en frustratie voor de opdrachtgever bespaard.

Sneller bouwen

Dit is de grote onderscheidende factor: waar het afwerken van traditionele badkamers op het kritieke pad van het project ligt, worden de badkamerunits al vroegtijdig in de fabriek gebouwd. De prefab badkamerleverancier produceert en werkt een badkamer af terwijl de grondwerkzaamheden nog bezig zijn. Met een goed voorbereidde installatieplanning kunnen de units enorm snel worden geplaatst gedurende de ruwbouw.

Een schonere bouw & meer tijd voor management

Voor het bouwen van badkamers op locatie moet de aannemer minimaal vijf specialisten aansturen, die elk van elkaar afhankelijk zijn om hun werk te doen. Ook als het om schade gaat, heb je het vingerwijs-scenario. Door al deze tijd en moeite te elimineren, kunnen uitvoerders veel effectiever worden in het beheren van het bouwproces. Prefab badkamers verminderen ook de hoeveelheid afval op de locatie, stroomkabels,  apparatuur en andere middelen die moeten worden gebruikt om de bouw te ondersteunen. Het gebruik van prefab badkamerunits zal ook de tijd die nodig is voor het schoonmaken van de kamer vóór het opleveren verminderen.

Eén van de 330 prefab badkamers voor een nieuw Hilton hotel | Afbeelding: ENR Midwest

2. De valkuilen van prefab badkamers

Een verkeerde leverancier, onredelijke verwachtingen of een matige voorbereiding kan als gevolg hebben dat een project met prefab badkamers uitloopt op een deceptie. Hoe kun je dit voorkomen? We hebben de grootste valkuilen voor je op een rijtje gezet.

1) De verkeerde leverancier voor je project

Prefab badkamers bouwen is niet eenvoudig. In Nederland vindt men een handjevol specialisten die kunnen voorzien in de vraag. Het is cruciaal om een kritische afweging te maken in welke leverancier volstaat voor jouw project. Een goede prefab badkamerfabrikant neemt je bij de hand en maakt je bewust van de potentiële risico’s binnen je project. Benader ook buitenlandse badkamerfabrieken middels tussenhandelaren of via direct contact.

2) Te laat een leverancier benaderen

Een veelvuldig gemaakte fout van aannemers is dat ze pas laat in het voorbereidingsproces de keuze maken voor prefab badkamers. Dit betekent in de meeste gevallen dat een traditioneel ontworpen badkamer moet worden omgezet naar een prefab badkamer. Hoewel het niet direct tot problemen leidt, bemoeilijkt dit wel het proces. Hoe vroeger je aansluiting zoekt bij een leverancier, hoe meer de potentiële valkuilen kunnen worden voorkomen. 

3) Een te grote variatie in badkamerontwerpen

Om een ​​project haalbaar te maken voor prefab badkamers, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de verhouding tussen het aantal badkamers en het aantal variaties niet minder is dan 50:1. Een prefab badkamerleverancier is geholpen bij een hoge mate van standaardisatie. 

4) Impact op cashflow 

Het gebruik van prefab badkamers vereist een forse investering aan de voorkant van het project. Een leverancier vereist regelmatig een minimale aanbetaling van 30%. Op basis van de prijs van je badkamer, kan dit een aanmerkelijk deel zijn van je kosten en stevige impact hebben op je cashflow. 

Een foto in vogelvlucht van de productie van badkamerunits | Afbeelding: Sterchele Group

3. Een advies voor first time users

Denk er niet te makkelijk over. Het vereist inspanning en het afscheid nemen van gewoontes om deze nieuwe bouwmethode succesvol toe te passen. Echter, volg je alle stappen nauwkeurig en ben je goed voorbereid? Dan wacht er ook een openbaring voor je. Prefab badkamers kunnen een project naar een hoger niveau tillen.

Wil je meer weten over prefab badkamers? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. 

Online offerte ontvangen

Prefab badkamers ontwerpen en modelleren

Win vrijblijvend advies in voor jouw prefab badkamer project.

Vandaag nog een offerte ontvangen?