De verschillende soorten prefab badkamers

Wanneer je nog nooit een prefab badkamer hebt gezien, is de kans aanwezig dat je het product associeert met een sanitair unit voor op een camping. Duik je echter dieper in de wereld van prefab badkamers, dan zie je dat er veel meer mogelijk is. Kant- en klare badkamers worden gebruikt voor de bouw van luxe hotels, studentencomplexen, woningen, glampings  en nog véél meer. 

In de loop der jaren zijn er veel fabrikanten van prefab badkamerunits uit de grond gestampt. Vrijwel allemaal hebben ze een eigen unieke bouwmethode, met hier en daar ook de nodige overeenkomsten. Prefab badkamers vind je hedendaags in allerlei soorten, maten en vormen.

In dit artikel behandelen we alle soorten kant- en klare badkamers: van lichtgewicht polyester cabines tot loeizware betonnen constructies.

Inhoudsopgave

1. Polyester badkamers
2. Stalen badkamers: staalframe
3. Stalen badkamers: staalplaten
4. Betonnen badkamers
5. Houten badkamers
6. Welk type badkamer is geschikt voor mijn project?

1. Polyester badkamers

Een groot gedeelte van de prefab badkamers die jaarlijks geproduceerd worden, bestaat uit het onderhoudsarme materiaal polyester. Het materiaal leent zich ideaal voor hoge volumes en lichte constructies. Polyester badkamers zijn aantrekkelijk in aanschafprijs, robuust, gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Je vindt dit type badkamer in studentenwoningen, de sociale huursector, hotels, ziekenhuizen, cruiseschepen en meer. 

Prefab badkamerfabrieken die zich specialiseren in polyester badkamers, kenmerken zich vaak door hoge productievolumes. Zo produceert marktleider Walker Modular tot 850 prefab polyester badkamers per week. Het product wordt dan ook vaak gekenmerkt als prijsvechter.

Fabrikanten beperken zich in de meeste gevallen tot een vaste collectie van badkamermodellen. Afwijken van de collectie is alleen interessant wanneer het volume van het project toereikend is.  

Polyester is niet-corrosief, wat betekent dat het niet zal roesten of corroderen bij contact met water. Dit maakt het een ideaal materiaal voor gebruik in doucheruimtes waar regelmatige blootstelling aan vocht onvermijdelijk is. Polyester zal na verloop van tijd ook niet vervagen of verkleuren (in tegenstelling tot voegsel en kitnaden), waardoor het een duurzame en onderhoudsarme optie is.

Eén van de meest voorname redenen om voor polyester te kiezen, is het beperkte risico van schade. Andere prefab badkamerconstructies bestaan uit combinaties van materialen en meerdere opbouwlagen, waardoor de foutmarge groter is. Polyester badkamers staan bekend om hun betrouwbaarheid in kwaliteit op lange termijn.

De laatste innovatie in polyester prefab badkamers door Offsite Solutions | Afbeelding: BTR News

De nadelen van polyester prefab badkamers? Het heeft een kenmerkende uitstraling die niet bij ieder project past. Binnen de industrie wordt dan ook hard gewerkt om de look & feel van het product te verbeteren. Er komen aan de lopende band innovaties vanuit deze markt. Zo is het tegenwoordig mogelijk om tegelpatronen te simuleren aan de wand.

Polyester badkamers zijn in Nederland alleen nog verkrijgbaar middels tussenhandelaren.

2. Stalen badkamers: staalframe

De staalframe prefab badkamer komt naast de polyester prefab badkamer het meeste voor binnen de sector. Waar het ooit begon met gelaste kooiconstructies, is dankzij de introductie van staalframe het bouwen van prefab badkamers een stuk toegankelijker geworden. Deze bouwmethode leent zich voor lichtgewicht constructies en projecten waar de kwaliteit hoog in het vaandel staat. Je vindt staalframe prefab badkamers in luxe hotels, appartement complexen, sociale huurwoningen, ziekenhuizen en meer.

Fabrieken die zich specialiseren in de productie van staalframe prefab badkamers zijn erg uiteenlopend. Omdat het een toegankelijke manier van bouwen is, adverteert een ruim aantal fabrikanten met deze bouwmethode. Het selecteren van de juiste leverancier komt dan ook met de nodige risico’s. Financiële stabiliteit, ervaring en reviews van voorgaande klanten moeten onder een vergrootglas liggen.  

Het voordeel van staalframe badkamers is dat er een enorme ontwerpvrijheid is. In de meeste gevallen werken de fabrikanten niet met een standaard collectie en worden de prefab badkamers op maat gemaakt.   

Staalframe prefab badkamers hebben een robuuste uitstraling en zijn niet te onderscheiden van het traditionele werk. Het is een ideale bouwmethode wanneer je de gebruiker niet het idee wil geven dat hij of zij zich bevindt in een prefab unit. Qua onderhoud is de badkamer vergelijkbaar met een traditioneel gebouwde badkamer. Hier zijn geen unieke voordelen aan verbonden.

De nadelen van staalframe prefab badkamers? Het zijn badkamers die bestaan uit meerdere opbouwlagen en materiaalcombinaties. Ze zijn mede daardoor gevoelig voor productiefouten en transportbewegingen.

Staalframe badkamers zijn in Nederland en België verkrijgbaar bij een beparkt aantal fabrikanten

3. Stalen badkamers: staalplaten

Wanneer je de keuze maakt voor een stalen badkamer van hogere kwaliteit, kom je uit bij de badkamerfabrikanten die werken met staalplaten (i.e. cassettes). Dit concept is afkomstig uit de maritieme sector. Veel van deze fabrikanten hebben dan ook hun roots in de scheepsbouw. 

Leveranciers van prefab badkamers bestaande uit staalplaten kenmerken zich door hun geavanceerde productietechnieken. De badkamers zijn in de meeste gevallen een hybride combinatie van stalen wanden met betonnen vloeren. Hoewel er ook lichtere varianten bestaan zonder betonvloer, wordt deze badkamer veelvuldig toegepast in projecten waar het gewicht van de badkamer niet doorslaggevend is.

Het voordeel van deze units is dat ze vaak afkomstig zijn van gespecialiseerde leveranciers met een extensieve achtergrond in de bouw van kant- en klare badkamers. Er liggen geavanceerde productietechnieken aan de basis van het product. 

Prefab badkamers bestaande uit staalplaten zijn gebouwd met een C-profiel frame. De vloerconstructie bestaat uit een gewapende waterdichte betonplaat die is voorzien van een gemonteerde vloerafvoer. De grootste betondikte is +/- 60 mm. De vloer is gegoten en heeft een helling richting de afvoer in de douchezone. De betonplaat is voorzien van een afdichtvlies voor natte ruimtes en wordt geleverd met een tegelafwerking. Ingebouwde elektrische vloerverwarming, of als alternatief traditionele vloerverwarming, is als optie verkrijgbaar.  

Er bestaan echter ook prefab badkamer bouwers die gebruik maken van een lichtere vloerconstructie, bestaande uit warmgewalst staal. 

De nadelen van deze staalplaat prefab badkamers? Er is minder ontwerpvrijheid vanwege het feit dat de productielijnen ingesteld zijn op een beperkt aantal modellen. De meeste modellen zijn echter wel toereikend voor een groot aantal projecten. Dit soort badkamerunit vind je voornamelijk in de bouw van luxe hotels, appartementen en studentencomplexen. 

4. Betonnen badkamers

Waar vroeger de betonnen prefab badkamer de norm was binnen vele landen, heeft deze inmiddels plaatsgemaakt voor lichtere varianten. Betonnen prefab badkamers verliezen langzaam terrein en leveranciers stappen over op alternatieve bouwmethoden. 

Een volle productieruimte met betonnen prefab badkamers in Italië | Afbeelding: Eurocomponents

Betonnen prefab badkamers zijn loeizwaar en komen dan ook met de nodige aanpassingen op de bouwplaats. In Duitsland, Spanje en Roemenië worden deze badkamerunits nog met enige regelmaat toegepast. In Nederland komt het zelden voor dat deze badkamers op de bouw te vinden zijn. 

5. Houten badkamers

De niche die het snelste groeit binnen de prefab badkamer industrie is die van houtbouwers. Innovatieve bouwers als Tjiko en FortaPRO pionieren binnen de Europese markt met hun CLT-badkamers. Er is nog weinig bekend over deze prefab badkamers. Het is een duurzame manier van bouwen en belooft veel goeds voor de toekomst van kant- en klare badkamers. 

Een reeks innovatieve prefab badkamers gemaakt van hout | Afbeelding: Tjiko

6. Welke badkamer is geschikt voor mijn project?

Ben je er nog niet uit welke badkamer geschikt is voor jouw project? Verzoek een offerte of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij kijken graag met je mee naar de beste prefab badkamers binnen je project. 

Online offerte ontvangen

Win vrijblijvend advies in voor jouw prefab badkamer project.